Składniki na ciasto :
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól -przesiać. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na sześć. Każdą część ciasta umieść na osobnej miseczce. Dodać barwników : fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do utrzymania jednolitej barwy. Ciasto przełożyć do sześciu foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) o średnicy 21 cm do 23 cm i pies około 15-20 minut w temperaturze 190°C do tzw. suchego patyczka.
*Wyjąć z piekarnika, ostudzić*
Krem z bitej śmietany i mascarpone :
- 900 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- Kilka łyżeczek cukru pudru do smaku
- ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem :
blat fioletowy położyć na parterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, czerwonym i pomarańczowym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem waniliowym. Cały tort ochłodzić w lodówce przez minimum trzy godziny. Uwaga : ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto go już nasączyć.
Jaki świetny ten tort <3 I kursor też fajny :*
OdpowiedzUsuńawww... az zrobilam sie glodna! fajny pomysl na blog, bede tutaj wchodzic! :D
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SIEBIE:
http://krejzol226.blogspot.com
mmmmm.. tak pysznie wygląda. To jak pyszni smakuje. Obserwuj. http://happyisad.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńmmmm słodko ;)
OdpowiedzUsuń